Pár slov na úvod

"Ne každý je ochotný držet diety, ale jíst a hlavně žít zdravě by měl každý. Přeci jen, děláte něco pro sebe a objevíte spoustu nových chutí, nápadů, receptů a potravin. Ke zdravému životnímu stylu patří i cvičení, kterým si pomáháte k delšímu životu a hlavně k tomu, abyste se cítili skvěle! Tak proč to nezkusit! :)"

neděle 22. prosince 2013

Vánoční cukroví + recept na čokoládové lanýže

Dnes jsem konečně dokončila veškeré cukroví, které jsem měla v plánu. Půlku už jsem stihla sníst, ale předtím jsem stihla i něco nafotit. Letos jsem prvně zapojila do vánočního cukroví i čokoládové lanýže. Nikdo v mém okolí je nedělá, tak jsem se rozhodla, že se s vámi podělím i o recept, kdyby se ještě dnes někomu chtělo něco kuchtit. Hodí se i jako vánoční dárek. :)

Teď už se vraťme zpět k cukroví. Jako první jsem začala s perníčkama! Každá správná hospodyňka ví, že perníčky se musí dělat dopředu, aby změkly. Letošní perníčky, jsem dělala bez rumu, zato s hromadou medu a skořice! A výsledek? Výborné!


Další dobrotou byly 'rafaelo' kuličky. Tyhle kuličky byly pokus o takovou zdravější formu cukroví. Jediný kdo je sežral snědl na posezení sem byla já. Rodičům jsem se nezavděčila, ale aspoň zbylo na mě!


Linecké cukroví je tradiční, takže nemohlo chybět ani u nás. Slepuji ho vždy rybízovou marmeládou, aby mělo trochu nakyslejší chuť.


Makronky, jsem dělala už po několikáté, tentokráte jsem se je však pokoušela dělat i s cukrovím rozvarem, tak aby měl přesně 118°C a poté ho šlehat s bílky, na 50°C. Příště si je budu raději dělat po svém, chuťově byly opět výborné, ale vzhledově moc jako makronky nevypadají.


Banány s piškoty v čokoládě, podle mě ani nepatří mezi cukroví, ale já se po nich můžu utlouct. Miluji když jsou ty piškoty změklé a jsou v hodně tlusté vrstvě čokolády!



Vosí hnízda, jsem letos také pozměnila a jako náplň jsem použila krém z mascarpone, šlehačky a vaječného likéru. Výsledek? Výborný. Škoda jen, že mé tvarovací schopnosti nejsou dokonalé, tak máme hnízda trošku deformované.


A už jsou tady! Čokoládové lanýže! :)

Ingredience: 400g hořké kvalitní čokolády, 1/2 vanilkového lusku balení tučné smetany, 30g másla, 60g moučkového cukru, kakao na obalení

Postup: V kastrůlku si rozpustíme máslo, smetanu a moučkový cukru, z vanilkového lusku vyškrábneme vanilku a přidáme ke směsi, když je vše rozpuštěno přidáme nalámanou čokoládu a na mírném plameni necháme rozpustit.
Poté dáme na cca 8 hodin chladit do lednice. Před tvarováním a obalováním v kakau si hmotu necháme cca hodinu odstát při pokojové teplotě.
Vemte lžičku a tvarujte nebo nechte ledabylé tvary a obalujte v kakau. :)



3 komentáře:

  1. Krásné cukroví :) Já letos poprvé pekla zdravější verze. Perníčky jsem také dělala s medem a skořicí a byly skvělé.. všem chutnaly, což mě moc potěšilo :) Ale když jsem udělala jáhlové kuličky, mrkvové sušenky atd.. tak taťka i brácha nad tím ohrnovali nos, ale mamce to chutnalo. Karobové rohlíčky ale bráchovi chutnaly, tak alespoň to :D

    Přeji krásné Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zkuste to i vy. Zhubněte a budte fit. http://www.xjidelnicek.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Čokoládové lanýže dělám na Vánoce pravidelně, letos zkusím tyto. Gita

    OdpovědětVymazat