"Quinoa původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 metrů. Pro andské civilizace byla po bramborách (a před kukuřicí) druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval první nová semínka. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou. Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu. Mouka z této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě. "

Quinou jsem dělala už na několik způsobů. Předminule jsem ji zapékala s rajčatovo-tuňákovou omáčkou s mozzarelou. Tentokráte jsem pospíchala, takže jsem potřebovala oběd, který zabere maximálně 20 minut se vším všudy. Vytáhla jsem z lednice tofu, uvařila quinou a do parního hrnce hodila trochu mražené mexické směsi.
A stejně jako minule, na této stránce čekáte, aby jste se dozvěděli co a jak. :)
30g quinoi
120g tofu (hamburger)
100g mexické mražené směsi
100g zelených fazolových lusků
- jedna porce (350g)
kcal - 380
bílkoviny - 26,4g
sacharidy - 27,1g
- z toho cukry - 3,4g
tuky - 14,9g
Quinou dejte do hrnce a k ní zhruba 100ml vody. Nechte vařit, quinoa nabobtná (tím že vsákne vodu) a zhruba za 15 minut bude hotová. Mezitím si tofu nakrájejte na kostičky. Zeleninu uvařte na páře, můžete i dohromady. Já jí vždycky hodím do parního hrnce na 15 minut. Popřípadě můžete zeleninu, když ji máte čerstvou nebo polozmrzlou osmažit na pánvi na másle. Nakonec všechno zamíchejte a máte na světě zdravý, ale hlavně chutný oběd! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat